Czy zielone koktajle są zdrowe?

Czy zielone koktajle są zdrowe?

Data publikacji: ID: 6584bfb13398d

Co jakiś czas entuzjaści zdrowego stylu życia, kreują dietetyczne trendy. W ostatnim czasie bardzo popularne są zielone koktajle. Trudno się dziwić są źródłem witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

Właściwości zielonych koktajli

Zielone koktajle to świetny sposób, aby codzienną dietę uzupełnić w potrzebne substancje odżywcze. Są bogatym źródłem żelaza, magnezu, potasu i fosforu. Zawierają, także wiele cennych witamin, takich jak witaminy B, C, E i K. Są źródłem błonnika, niezbędnego w prawidłowym funkcjonowaniu przemiany materii.

Zielone koktajle, dzięki zawartości odżywczych składników, zapobiegają procesom starzenia. Świetnie sprawdzają się jako wiosenny detoks. Mogą zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia, na przykład śniadanie lub kolację.

Jak przygotować zielony koktajl?

Przygotowanie zielonego koktajlu nie jest skomplikowane. Możemy to zrobić w kilka minut. Wszystko czego potrzebujemy to dobry blender, a, także zapas warzyw i owoców. Wodę lub świeży sok owocowy, mieszamy z zielonymi warzywami i owocami takimi jak: szpinak, pietruszka, sałata, jarmuż, ogórek, seler naciowy, awokado lub banan. Koktajl możemy wzbogacić płatkami owsianymi lub otrębami.

Czy koktajle zielone są zdrowe?

Koktajle mają wiele właściwości zdrowotnych. Jednak musimy pamiętać, że szpinak i szczaw zawierają dużą ilość szczawianów. Ich zbyt duże spożycie może prowadzić do upośledzenia przyswajania wapnia i magnezu przez organizm. To może prowadzić do problemów z łamliwością kości, a, także przyczyniać się do zaogniania procesów zapalnych stawów.

Decydując się na detoks zielonymi koktajlami, warto ograniczyć spożywanie kawy i herbaty. Lepiej postawić na zaspokajanie pragnienia wodą. Będzie to bezpieczniejsze i o wiele bardziej korzystne dla zdrowia. Kawa i herbata są bogate w kwas szczawiowy, a jego nadmiar nie jest zdrowy dla organizmu. Może między innymi powodować powstawanie kamieni nerkowych.

Kwas szczawiowy powinny w diecie ograniczyć osoby cierpiące na reumatyzm czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jest on również niebezpieczny w przypadku dzieci, gdyż może prowadzić do zahamowania wzrostu.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close