Rodzaje miodów, ich właściwości i zastosowanie

Rodzaje miodów, ich właściwości i zastosowanie

Data publikacji: ID: 6584bf882105a

Istnieje naprawdę wiele rodzajów miodów oraz mieszanek miodów z różnymi organicznymi dodatkami. W artykule piszemy o ciekawych i rzadziej spotykanych rodzajach miodów oraz ich zastosowaniu.

Miody pitne

Miody pitne powstają w wyniku fermentacji miodu pszczelego rozcieńczonego wodą czyli tak zwanej brzeczki. Do brzeczki dodaje się niekiedy chmiel, zioła, korzenie lub sok owocowy. Dodatki te nadają miodom różne smaki. Jest to napój alkoholowy podobny do wina.

Produkcja miodu pitnego wygląda podobnie jak produkcja wina. W zależności od sposobu przygotowania brzeczki mamy miód mieszany z wodą i fermentowany bez dodatkowych zabiegów czyli nienasycone oraz sycone czyli takie gdzie mód mieszany jest z wodą a otrzymana mieszanina jest gotowana.

W zależności od stopnia rozcieńczenia brzeczki wodą mamy miody półtoraki czyli na jeden litr miodu jest pół litra wody. Dwójniaki to mieszanina jednego litra miodu z jednym litrem wody. Mamy jeszcze trójniaki - na jeden litr miodu dwa litry wody oraz czwórniaki gdzie na litr miodu sa trzy litry wody. W zależności od sposobu doprawienia brzeczki mamy miody korzenne, miody chmielowe, miody naturalne i miody owocowe. Miody pitne im dłużej stoją i dojrzewają są smaczniejsze.

Ziołomiody

Ziołomiody to połączenie miodu z ziołami. Przygotowywane są bezpośrednio do spożycia i w przypadku stosowania ziołomiodów odpada problem parzenia ziół. Do ich produkcji używa się roślin z nieskażonego środowiska.

Ziołomiód rumiankowy powinien być stosowany przede wszystkim u dzieci. Działa przy bolesnym ząbkowaniu i kolce jelitowej. Ziołomiód pokrzywowy wzmacnia akcję serca, działa moczopędnie oraz jest pomocny w leczeniu reumatyzmu, ułatwia trawienie, obniża poziom cukru we krwi.

Najbardziej poszukiwanym ziołomiodem jest nagietkowy. Ma on bardzo wszechstronne zastosowanie. Pomocny jest szczególnie w stanach nieżytu żołądkowego, chorobie wrzodowej, w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Jest pomocny w okresie po usunięciu nowotworu i w przypadku niedokrwistości.

Najbardziej rozpowszechnionym ziołomiodem jest ziołomiód sosnowy. Pożywkę na ten ziołomiód sporządza się z gałązek z igliwiem ściętych wczesną wiosną. Lecznicze właściwości tego ziołomiodu polegają na wspomagania leczenia chorób układu oddechowego.

Miód w kuchni

Miód ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można go spożywać w postaci przetworzonej, ale również jest wspaniały, gdy nim polejemy świeżą skibkę chleba lub bułeczkę posmarowaną masłem. Taka kanapka jest wspaniała i bardzo smaczna a jednocześnie bardzo zdrowa.

Miód można wykorzystywać do zrobienia napoi. Najprostszym takim napojem jest taki, że zagotowujemy wodę z otartą skórką z cytryny a po oziębieniu dodajemy miód oraz sok z cytryny. Należy pamiętać, że miód dodaje się tylko do płynów chłodnych i nie gotuje, gdyż traci wtedy swoje walory zdrowotne. Innym napojem może być napój, którego podstawą są wszelkiego typu soki najlepiej świeżo wyciśnięte. Dodajemy do nich miód.

Można również dodać miód do podgrzanego mleka lub kakao. W gorące letnie dni na pewno będzie smakować herbata z dodatkiem miodu i cytryny. Oczywiście mocno schłodzona. Wspaniałe jest piwo grzane z korzeniami a na końcu uzupełnione miodem. Również bez miodu nie mogą się obejść wszelkiego typu pierniki, ciasta ucierane i ciasteczka.

Miód w kosmetyce

Kiedyś miód w kosmetyce był stosowany w czystej postaci czyli był nakładany na części ciała bez żadnego przygotowania, prosto z pasieki. Miód hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów oraz pierwotniaków i naturalnie nawilża skórę. Warunkiem elastyczności skóry a co za tym idzie brak zmarszczek zależy od wilgotności skóry. Z upływem czasu skóra traci swe naturalne możliwości utrzymania wody.

Miód jest środkiem pomagającym w nawilżaniu i utrzymaniu odpowiedniej wilgotności. Jest naturalnym składnikiem wielu kosmetyków. Sami w zaciszu domowym możemy przygotować sobie maseczkę oczyszczającą skórę. Wystarczy do jednego żółtka dodać łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę płatków owsianych. Po utarciu uzyskujemy potrzebną nam maseczkę. Na twarz, szyję można przygotować inną maseczkę do, której bierzemy jedno żółtko, łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę gliceryny. Wszystko starannie mieszamy.

Jeśli chcemy zrobić sobie peeling z miodu możemy wymieszać łyżkę miodu z pół łyżeczki soku z cytryny oraz dwoma łyżeczkami zmielonych migdałów. Mieszanką pocieramy delikatnie twarz.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close