
Przepisy z jagodami
Data publikacji: 2025-01-15 22:31:09 | ID: 6584bf8810d13 |
Jagody to owoce sezonowe, po, które należy sięgać stosunkowo często w okresie wakacji. Owoce te podawać można w różnych postaciach. Oto niektóre z ciekawych propozycji:
Koktajl jagodowy
Koktajl wykonać można na bazie pochodnych mleka. Owoce połączyć można z jogurtem, kefirem, śmietaną. Łączą one cenne związki znajdujące się w owocach z wapniem, który neutralizuje działanie znajdujących się w wielu roślinach szczawianów hamujących wchłanianie wielu składników mineralnych. Przed wykonaniem koktajlu pamiętać należy o dokładnym umyciu owoców. Nie należy pozbawiać ich skórki, w, której kryje się mnóstwo cennych witamin, przede wszystkim witaminy C. Dbając o linię należy sięgnąć po produkty zawierające niską ilość tłuszczu.
Jagodzianki
Jagody posłużyć mogą, także jako składnik smacznych bułeczek. Ciasto na nie należy przygotować wieczorem a ich upieczenie wykonać rano. Sama konsystencja ciasta jest luźna i klejąca się do ręki a dodanie masła wpływa na poprawę smaku bułeczek.
Składniki:
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 2 łyżki ciepłej wody,
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 5 jajek,
- 350 g masła.
- Nadzien 16 łyżek jagód, ¼ szklanki cukru pudru, 1 jajko roztrzepane na glazurę.
- Lukier: szklanka cukru pudru, 5 łyżek wody.
Przygotowan
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do dużej misy, dodać drożdże, cukier, sól, 3 jaja. Składniki wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać 2 kolejne jaja, wyrabiając ciasto przez 10 minut mikserem lub ręką.
Ciasto jest gotowe, gdy przykleja się do boków i dna naczynia, w, którym jest wyrabiane. Konsystencja powinna być rzadka. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło. Po połączeniu się składników, ciasto przykryć ściereczką lub przezroczystą folią i ostawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swą objętość (1-2 godziny) ciasto ubić pięścią, przykryć i ostawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić na kwadraty o boku 7 cm. Każdy kawałek delikatnie rozpłaszczyć dodając do niego po płaskiej łyżce jagód z odrobiną cukru pudru. Każdy róg ciasta złożyć do środka, zlepiając je jak kopertę. Przygotowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem w odległości 5 cm. Przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 15 minut. Drugą porcję należy piec nieco krócej. Przygotowując lukier należy przesiać cukier puder do naczynia, dodać wodę i mieszać aż do powstania gęstego lukru, którym należy posmarować wierzchnią stronę jagodzianek.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Ziołowe kosmetyki dla malucha » | |
library_books Jak walczyć z cellulitem? » | |
library_books Czym jest pitaja i dlaczego warto ją jeść? » |