
Jakie rośliny uprawiać w kuchni?
Data publikacji: 2024-12-25 02:23:19 | ID: 6584bf88856e5 |
Na wstępie należy zaznaczyć, że kuchnia nie jest najlepszym pomieszczeniem do uprawy roślin. Panują tu, bowiem raczej trudne warunki związane ze szkodliwymi oparami czy też osadzający się na wszystkim tłuszczu. Zdecydowanie nie jest to miejsce dla roślin wrażliwych. Istnieją jednak gatunki, które sprawdzą się doskonale.
Praktyczne rośliny uprawiane w kuchni
W pierwszej kolejności warto jest zaplanować przestrzeń, gdzie nasza uprawa zostanie umieszczona. Poza parapetem możemy wykorzystać regał, lodówkę, a nawet stół. Atrakcyjnym urozmaiceniem wnętrza będą również pojemniki wiszące. Wszystko zależy oczywiście od naszych indywidualnych predyspozycji.
Przechodząc do konkretnych propozycji, możemy podzielić je na kilka kategorii. Pierwszą z nich są rośliny jadalne. Będą to głównie warzywa oraz zioła, takie jak cebula, szczypior, pietruszka naciowa, rzeżucha, a, także bazylia, rozmaryn, mięta, melisa czy szałwia. Na wszystkie z nich z pewnością znajdziemy zastosowanie podczas gotowania.
Druga grupa, którą można umieścić w kuchni, to rośliny oczyszczające powietrze. Najlepiej jest tu wybierać odmiany niewymagające, np. Zielistkę Sternberga, sansewierię gwinejską i skrzydłokwiaty. Ponadto, w niektórych przypadkach sprawdzą się paprocie.
Ostatnia kategoria to rośliny o charakterze typowo ozdobnym. Dobrze jest zadbać o to, aby nasze wybory nie osiągały zbyt dużych rozmiarów. Polecane tu są m. In. Pierwiosnki, cyklamen perski, hipeastrum, fiołek afrykański, kalanchoe, pantofelnik, falenopsisy oraz pelargonia, która odstrasza uciążliwe muszki.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Dlaczego warto wybudować dom z drewna? » | |
library_books Jak wykorzystać wnęki w mieszkaniu? » | |
library_books Piec kaflowy jako źródło ciepła » |