Jak rozpoznać świeże a przeterminowane produkty?

Jak rozpoznać świeże a przeterminowane produkty?

Data publikacji: ID: 6584bfb1b3311

Wykorzystywane w kuchni półprodukty, dania gotowe czy ogólnie produkty spożywcze powinny być jak najświeższe. Informacją dla użytkownika jest data produkcji oraz data przydatności do spożycia, warto też przyjrzeć się, jak żywność wygląda i czy nie przyjmuje nietypowej konsystencji. Niekiedy rozpoznanie stopnia świeżości nie jest łatwe.

Świeże znaczy zdrowe

Wiele osób ma problem z oceną świeżości jajek. Klasyczną, bardzo starą metodą jest umieszczenie surowego jajka w naczyniu z wodą. Świeże jajko pozostanie blisko dna naczynia, w miarę świeże uniesie się częściowo, natomiast stare zbliży się do powierzchni. Po rozbiciu, o świeżości produktu wnioskować można na podstawie żółtka. W świeżym jajku jest ono kuliste i trzyma się pośrodku plamy białka.

Jogurty również mogą budzić wątpliwości – same w sobie powstają w wyniku fermentacji, więc jak tu w ogóle mówić o tym, że są świeże? Jogurt jest do wyrzucenia, gdy wygląda dziwnie, nie jest jednorodny, na przykład na powierzchni widać wodę, a dopiero później gęstą serwatkę. Wszelkie zmiany koloru również są wskazaniem do pozbycia się produktu.

Ryzykowne produkty

Dość ważne jest sprawdzenie świeżości mięsa lub ryb, jeśli chce się je kupić. Nawet w sklepach oferujących duży wybór towaru mogą znaleźć się niezbyt dobrej jakości produkty, a najczęściej problemy tego typu dotyczą sprzedaży na targowiskach, na straganach itd. Niekiedy mięso, wędliny i ryby są specjalnie obrabiane, by wyglądały na świeższe. Z mrożonymi jest dość trudno – o świeżości da się przekonać dopiero po rozmrożeniu. Surowe warto jednak obejrzeć. Ryby nie mogą się odkształcać. Jeśli po wygięciu, naciśnięciu, mięso jest odkształcone, ryba nie jest już świeża. Oczy o ile są muszą być przejrzyste, zmatowienie oznacza, że mięso już trochę leży.

Surowe mięso np. Z kurczaka można powąchać, ale, jeśli zapach nie budzi podejrzeń, trzeba jeszcze zdać się na wzrok. Wszelkie zmiany koloru są niepożądane i najprawdopodobniej wiążą się z tym, że mięso jest stare. Także wodnisty płyn oblewający lub wyciekający z mięsa świadczy o tym, że było długo przechowywane, być może rozmrażane.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close